Aktualności

17 maja 2018 12:54 | Aktualności

SZTUKA PODAWANIA DO STOŁU

 

 

 

 

Kiedy w czasie majówki większość naszych koleżanek i kolegów odpoczywała od szkoły, my wykorzystaliśmy ten czas, by zdobyć dodatkowe umiejętności zawodowe. Od 4 do 7 maja dziesięcioro uczniów technikum wzięło udział w kursie kelnerskim prowadzonym przez pana Rafała Wragę z CoctailShow. Zajęcia odbywały się w ramach realizowanego w naszej szkole projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego” finansowanego ze środków Unii Europejskiej.

 

Na kursie uczyliśmy się zasad obsługi konsumenta oraz savoir-vivre’u. Zajęcia praktyczne polegały na przygotowaniu stołów i zastawy przed przyjściem gości, jak również podczas wizyty, gdy goście już zamawiają posiłki. Była to świetna lekcja dbałości o najdrobniejsze szczegóły, dokładności i sumienności w wykonywaniu swoich obowiązków. Na zajęciach nie brakowało dobrego humoru i czas upływał szybko mimo wielu godzin intensywnego wysiłku. W przedostatni dzień prowadzący zaprezentował nam sztukę otwierania szampana kieliszkiem (sabrage, czyli szablowanie). Obserwowaliśmy i ćwiczyliśmy także, jak poprawnie serwować wina przy gościu. Udział w kursie był bezpłatny, a dodatkowym atutem okazało się zapewnienie nam wyżywienia. Wszyscy otrzymaliśmy certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia, a za 100% frekwencję - firmowy certyfikat od pana Rafała Wragi.

 

Kurs okazał się świetnym przeżyciem, które utrwaliło już posiadaną wiedzę oraz zaowocowało zdobyciem nowej. Jako uczniowie uczący się w zawodzie technik hotelarstwa mamy nadzieję skorzystać w przyszłości z kolejnych tego rodzaju szkoleń, dzięki którym poszerzymy wiedzę i umiejętności oraz zdobędziemy certyfikaty zwiększające nasze szanse na znalezienie dobrej pracy po ukończeniu szkoły.

 

Patrycja Baszkiewicz i Klaudia Odej, kl. 3A TZ

Przeczytano: 170 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: