Aktualności

28 maja 2018 12:30 | Aktualności

WARSZTATY KULINARNE „ŚNIADANIE W HOTELU”

 

 

 

 

14 maja uczennice klasy trzeciej technikum uczące się w zawodzie technik hotelarstwa wraz z wychowawczynią - panią Renatą Schmidt, wzięły udział w warsztatach kulinarnych „Śniadanie w hotelu” w Kołobrzegu. Wyjazd odbył się w ramach realizowanego w szkole projektu unijnego. Program zajęć obejmował bogatą ofertę dań do sporządzenia.

 

Warsztaty rozpoczęły się częścią teoretyczną, w trakcie której omówione zostały rodzaje śniadań serwowanych w hotelach. Następnie młodzież została zapoznana ze stanowiskami w pracowni gastronomicznej oraz podzielona na dwu- i trzyosobowe zespoły. Każdy zespół na podstawie otrzymanych przepisów musiał przygotować określone potrawy. Podczas pracy uczniowie zwracali uwagę na zachowanie zasad bhp, porządek na stanowisku pracy, higienę produkcji. Młodzież przygotowywała dania pod czujnym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu w Centrum Kształcenia Praktycznego, pani Ewy Wasilewskiej i pani Renaty Grodzkiej – Truszkowskiej. Uczennice wykonały następujące potrawy: jajka po wiedeńsku i jajka nadziewane, sałatkę śledziową, tymbaliki z kurczaka, vol-au-vent z pastą łososiową, szaszłyki z pomidorów cherry i sera mozarella, pasztet z selera i wątróbek, kolorowy omlet oraz rogaliki krucho – drożdżowe. Młodzież pracowała z zapałem. Warsztaty były bardzo dynamiczne, no i… smakowite. Gdy wszystkie potrawy zostały już dopracowane nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów – degustacja. Wszyscy chwalili zarówno wygląd jak i smak przygotowanych dań.

 

Każdy uczestnik otrzymał materiały dydaktyczne, przepisy na wykonanie potraw oraz certyfikat potwierdzający udział w warsztatach. Podczas tych wyjątkowych zajęć praktycznych młodzież miała możliwość zaprezentowania posiadanej już wiedzy i umiejętności zawodowych, jak również poznania wielu nowych tajników kulinarnych przekazanych przez panie prowadzące zajęcia.

 

Renata Schmidt, wychowawczyni klasy 3AT

Przeczytano: 166 razy. Wydrukuj|Do góry

WARSZTATY KULINARNE „ŚNIADANIE W HOTELU”