Aktualności

01 października 2018 12:22 | Aktualności

PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE

 

 

 

 

20 września 2018 r. uczennice klasy czwartej, które kształcą się w zawodzie technik hotelarstwa, wraz z wychowawczynią - panią Renatą Schmidt, uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Produkty tradycyjne i lokalne”. Wyjazd do Kołobrzegu na zajęcia pozaszkolne, których program obejmował bogatą ofertę dań kuchni lokalnej, odbył się w ramach realizowanego przez szkołę projektu unijnego.

 

W pierwszej części spotkania młodzież zdobyła wiedzę na temat produktów lokalnych (dorsz bałtycki, śledź, flądra) oraz wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych (np. ogórek kołobrzeski), a także oznaczonych znakiem ChOG (Chronionego Oznaczenia Geograficznego), czyli na przykład miodu drahimskiego. Następnie uczennice zostały podzielone na sześć zespołów, z których każdy był odpowiedzialny za wykonanie innych dań. Instruktorzy omówili sposoby przygotowania poszczególnych potraw, a potem dziewczęta przystąpiły do pracy.

 

1.jpg

 

Uczestnicy warsztatów pod fachowym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu: pani Ewy Wasilewskiej i pani Anny Grabowskiej – Gieorgijewskiej, sporządzili następujące potrawy: tatara ze śledzia, pastę z wędzonej makreli na razowym pieczywie z ogórkiem kołobrzeskim, sałatkę z wędzoną flądrą i burakami, śledzia po kaszubsku, zupę rybną z borowikami, żurek z jajkiem, sałatkę z figami, białym serem i orzechami w miodzie drahimskim, kołacz makowy z miodem drahimskim, rogaliki z konfiturą różaną, kiszkę kaszubską ziemniaczaną, marynowaną pierś z kaczki, modrą kapustę i puree z pasternaka. Gdy wszystkie potrawy zostały już dopracowane, nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów - degustacja. Wszyscy chwalili zarówno wygląd jak i smak dań. Uczennice zauważyły, że ich sporządzanie wcale nie jest takie trudne, jak przewidywały na początku.

 

W miłej atmosferze młodzież mogła zdobywać doświadczenia kulinarne, odkrywać nowe smaki, uczyć się pracy w grupie, a przy okazji dobrze się bawić. Czwartoklasistki wróciły z przepisami na wykonane potrawy oraz certyfikatem potwierdzającym udział w warsztatach.

 

Renata Schmidt, wychowawczyni klasy 4A

Technikum Zawodowego w Zespole Szkół w Łobzie

Przeczytano: 123 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: