Aktualności

19 czerwca 2018 10:12 | Aktualności

TAJNIKI CARVINGU, CZYLI RZEŹBIENIE W OWOCACH I WARZYWACH

 

 

 

 

16 czerwca 2018 r. w ramach realizowanego w szkole projektu odbył się kurs Carvingu. Wzięło w nim udział 9 uczniów klasy pierwszej uczących się w zawodzie technik hotelarstwa. Uczestnicy mieli możliwość zapoznać się z wywodzącą się z Dalekiego Wschodu sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach.

 

Na każdego uczestnika czekało przygotowane oddzielne stanowisko pracy, na którym leżały marchewki, cukinie, ogórki, rzodkiewki, papryczki chili, kalarepy i arbuz. Obok dwa pojemniki, jeden z zimną wodą na powycinane warzywa i pudełko ze specjalnymi nożykami.

 

Po zapoznaniu z zasadami BHP i przedstawieniu krótkiej historii carvingu prowadzący zaprezentował wykonanie pierwszego zadania – ozdobnego liścia z cukinii. Młodzież przystąpiła do pracy i to, co w wykonaniu mistrza ceremonii wyglądało na proste okazało się dla niektórych niełatwym wyzwaniem. Uczniowie musieli poznać każde ostrze, nauczyć się w bardzo delikatny sposób nacinać rzodkiewkę, aby uzyskać kwiat, a dłutem wygiętym w literę U uformować liść z ogórka lub cukinii. Największą trudność sprawiło wycięcie kwiatu w arbuzie.  

 

Podsumowaniem części praktycznej było przygotowanie wystawy prac wykonanych podczas szkolenia. Efekt był niesamowity i zaskoczył samych wykonawców.

 

Uczestnicy zakończyli szkolenie testem z wiedzy teoretycznej. Otrzymali gratulacje i certyfikaty. Młodzież zapewniała, że zdobyte umiejętności będą doskonalić przygotowując i dekorując domowe potrawy.

 

Barbara Król, opiekun młodzieży na kursie

Przeczytano: 89 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: