
TAJNIKI CARVINGU, CZYLI RZEŹBIENIE W OWOCACH I WARZYWACH
16 czerwca 2018 r. w ramach realizowanego w szkole projektu odbył się kurs Carvingu. Wzięło w nim udział 9 uczniów klasy pierwszej uczących się w zawodzie technik hotelarstwa. Uczestnicy mieli możliwość zapoznać się z wywodzącą się z Dalekiego Wschodu sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach.
Na każdego uczestnika czekało przygotowane oddzielne stanowisko pracy, na którym leżały marchewki, cukinie, ogórki, rzodkiewki, papryczki chili, kalarepy i arbuz. Obok dwa pojemniki, jeden z zimną wodą na powycinane warzywa i pudełko ze specjalnymi nożykami.
Po zapoznaniu z zasadami BHP i przedstawieniu krótkiej historii carvingu prowadzący zaprezentował wykonanie pierwszego zadania – ozdobnego liścia z cukinii. Młodzież przystąpiła do pracy i to, co w wykonaniu mistrza ceremonii wyglądało na proste okazało się dla niektórych niełatwym wyzwaniem. Uczniowie musieli poznać każde ostrze, nauczyć się w bardzo delikatny sposób nacinać rzodkiewkę, aby uzyskać kwiat, a dłutem wygiętym w literę U uformować liść z ogórka lub cukinii. Największą trudność sprawiło wycięcie kwiatu w arbuzie.
Podsumowaniem części praktycznej było przygotowanie wystawy prac wykonanych podczas szkolenia. Efekt był niesamowity i zaskoczył samych wykonawców.
Uczestnicy zakończyli szkolenie testem z wiedzy teoretycznej. Otrzymali gratulacje i certyfikaty. Młodzież zapewniała, że zdobyte umiejętności będą doskonalić przygotowując i dekorując domowe potrawy.
Barbara Król, opiekun młodzieży na kursie