POZNAJEMY I SMAKUJEMY POTRAWY Z PRODUKTÓW LOKALNYCH
Sztuka gotowania to umiejętność, którą technicy hotelarstwa z Zespołu Szkół w Łobzie doskonalili na warsztatach kulinarnych w CKP w Kołobrzegu. Zajęcia odbywają się w dwóch turach i są przeprowadzane pod okiem wykwalifikowanej kadry nauczycieli praktycznej nauki zawodu.

Na pierwszym spotkaniu pn. „Śniadanie w hotelu” (16.05.2019 r.) młodzież przygotowała m.in. półmisek wędlin, tymbaliki z kurczaka, jaja faszerowane, vol-au – vent z pastą łososiową i rogaliki z ciasta drożdżowego. Ponieważ w sztuce kulinarnej oprócz smaku ważne są też wygląd i sposób podania wszystkie potrawy zostały zaprezentowane w formie stołu szwedzkiego. 22 maja na warsztatach „Produkty tradycyjne i lokalne” po czterogodzinnej pracy na stół trafiła zupa rybna z borowikami, kołacz makowy z miodem drahimskim, żurek na zakwasie, tatar ze śledzia bałtyckiego oraz sałatka z pstrągiem.
Uczniowie zawsze starają się jak najlepiej wykonać kulinarne zadania, bo nagrodą jest degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw. Odczuwają też ogromną satysfakcję, gdy wszystko się uda, a panie instruktorki chwalą smak, wygląd i organizację pracy młodych hotelarzy. Ćwiczone kompetencje gastronomiczne zostaną sprawdzone na egzaminie zawodowym z kwalifikacji T.12 „Przygotowywanie i podawanie śniadań”.

Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach realizowanego w szkole projektu współfinansowanego ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Joanna Nikołajczyk