
APETYCZNE ŚNIADANIE
„Jesteśmy bliżej zachodniopomorskiego rynku pracy” to nowy projekt, który realizujemy przy wsparciu Unii Europejskiej. Przedsięwzięcie skierowane jest do uczniów Technikum Zawodowego, którzy swoją drogę zawodową postanowili związać z zawodami nauczanymi w szkole (technik hotelarstwa, technik informatyk i technik OZE).
W czasie wakacji część młodzieży zrealizowała już płatne staże zawodowe u lokalnych pracodawców. Obecnie uczniowie – technicy hotelarstwa mogą zgłębiać tajniki zawodu na zajęciach prowadzonych przez nauczycieli przedmiotów zawodowych (Jolantę Kaliszewską, Joannę Krzywańską i Annę Rabiejewską) w dobrze wyposażonych warsztatach szkolnych. Przyszli hotelarze z klasy 2B, 3B i 3D doskonalą swoje umiejętności kulinarne i kelnerskie w pracowni obsługi konsumenta.
Uczniowie upiekli już szarlotkę, chleb, ugotowali zupę z dyni, przygotowali gofry oraz powidła jabłkowe, ucząc się podawania smacznych i atrakcyjnych śniadań w hotelu. W czasie zajęć ćwiczą również zasady serwowania potraw, obsługi gości i nakrywania stołu.
Joanna Krzywańska,
nauczyciel przedmiotów zawodowych